Sunday 9 November 2014

Cara Nak Membuat Kek Coklat Lembab Dengan Mudah

Assalamualaikum. Disini saya nk berkongsi cara-cara nak membuat kek coklat lembab dengan mudah dan senang. Siapa yang tak sukakan kek coklat kan?? semua mesti sukakan terutama sekali kanak-kanak. okay saya nak share sikit kat blog saya bahan-bahan yang saya gunakan untuk buat kek coklat lembab. Antara bahan-bahan yang kita perlukan adalah ...

Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 (tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko (saya selalu guna serbuk koko brand Van Haunten je)
3 biji telur
beberapa titik esen vanilla ( Terpulang nak letak ke tak)

** untuk Topping dan hiasan**1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. Gunakan kaedah double boiler, Kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.


Cara-caranya :

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan Pengukus.

2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanilla, susu pekat dan minyak masak , kacau sebati . Jangan over mix,gunakan kaedah kaup balik.


4. Alaskan acuan bulat atau acuan segi ikut citarasa anda atau petak berukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan aluminium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1jam 20 minit. kemudian sejukkan. SELAMAT MENCUBA !!! :) 




No comments:

Post a Comment